Inschrijven voor de masteropleiding: de Harde Knip

Inschrijven voor de masteropleiding: de Harde Knip

Als je wilt starten met een masteropleiding aan de Universiteit Leiden moet je het bachelorprogramma volledig hebben afgerond. Dit is de zogenaamde “harde knip”. Het is dus niet toegestaan om al mastervakken te volgen als je nog niet aan alle eisen van je bacheloropleiding hebt voldaan.

Beginnen aan een masteropleiding kan per 1 september of per 1 februari, voor een aantal opleidingen is tussentijdse instroom ook mogelijk.

Om de inschrijving voor een masteropleiding zo soepel mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je ruim voordat je de laatste onderwijsactiviteit van je bacheloropleiding gaat uitvoeren al bij het Educatief Centrum meldt dat je wilt gaan afstuderen. Als je het afstuderen voor je bacheloropleiding 5 weken voor je geplande laatste onderwijsactiviteit aanvraagt dan kan het diplomeren snel na het bekend worden van het laatste resultaat worden vastgelegd. Inschrijving voor de masteropleiding is dan mogelijk. Bij afstuderen in de zomermaanden is de deadline voor aanmelding 1 juli.

Sommige bacheloropleidingen staan het toe dat je in de keuzeruimte van de bacheloropleiding een vak uit een masterprogramma kiest. Je moet daartoe toestemming vragen aan de examencommissie van je bacheloropleiding en de docent die dit vak verzorgt moet toestemming geven voor deelname. Zie voor meer informatie keuzeonderwijs.